Sistem air ini dibina oleh British, kemungkinan sekitar 100 tahun dahulu. Binaan ini untuk menyokong perlombongan industri tin dan mengawal banjir yang mudah berlaku di Serendah.

Untuk ke sini, cuma cari di Google Map atau Waze Perigi Tujuh Serendah. Ia diselia oleh Jabatan Pengairan dan Saliran Daerah Hulu Selangor. Kawasan ini tidak dikenakan sebarang bayaran untuk masuk. Sesuai bagi mereka yang sukakan alam semula jadi dan mungkin kaki pancing.

Sumber : libur.com.my

Taman Orkid Antarabangsa Serendah

Untuk ke Taman Orkid Antarabangsa Serendah atau Serendah International Orchid Park dari Kuala Lumpur boleh melalui Lebuhraya Plus ke utara dan keluar exit Rawang atau Bukit Beruntung. Boleh juga melalui Jalan Kuching dan seterusnya melalui pekan Rawang. Selepas pekan Sg Choh dan Serendah akan menemui Serendah Golf Resort, dan sebaik sahaja selepas itu akan nampak papan tanda ke taman orkid ini. Kalau tidak biasa ke situ tentu tidak menyangka ianya menuju ke taman orkid.

Jalan ke depan sedikit lagi sehingga bertemu papan tanda menunjukkan arah ke taman orkid itu. Pemandangan di taman orkid ini agak menarik. Berbagai jenis orkid dipamirkan untuk pengunjung, terutama sekali jenis Cattleya. Bagi peminat orkid, nama-nama seperti dendrobium, butterfly, aranthera dan micropera pastinya tidak asing bagi golongan tersebut. Sebaik sahaja masuk ke ruangan pamiran Cattleya dapat mencium bau harum bunga-bunga orkid jenis Cattleya. Bagi golongan ini, mereka sanggup ke mana sahaja untuk mendapatkan spesies bunga tersebut yang juga dikenali sebagai bunga anggerik, apatah lagi jika ada spesies baru dibiakkan. Selain dapat menikmati kecantikan bunga-bunga orkid, pengunjung juga dapat melihat pemandangan indah sekitar bukit berkenaan (taman orkid ini terletak di atas sebuah bukit). Selain itu, dapat melihat jalan Serendah - Ipoh, landasan keretapi, tasik dan pemandangan sejauh mata memandang. Setiap pengunjung yang meminati orkid tentu akan berpuas hati jika berkunjung ke taman orkid ini.

 

 


Tasik Kebun Serendah

Tasik Kebun adalah eco-resort bertempat di Serendah, Selangor. Perjalanan mengambil masa 45min daripada pusat bandar Kuala Lumpur.

Maklumat:

Alamat:
Lot 10859 Jalan Anggerik 1i/1
Serendah 48200, Selangor

Tel: 013-388 8359
Emel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Waktu beroperasi: 10.00am - 6.00pm

 1 2 3 


Di Serendah terdapat tempat menarik untuk dikunjungi oleh penduduk setempat untuk beriadah bersama keluarga di hujung minggu. Antaranya ialah Air terjun Serendah atau lebih dikenali dengan nama Templerkai dan Perigi Tujuh Serendah. Selain itu, anda dapat menikmati keindahan flora dan fauna jauh dari kesibukan kota dengan berkunjung di Sekeping Serendah. Bagi peminat sukan golf, di sini juga terdapat padang golf iaitu Serendah Golf Resort yang sedia untuk dikunjungi.

Templerkai / Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah


Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah adalah lokasi perkelahan yang menarik dan menjadi daya tarikan bagi penduduk setempat serta pengunjung dari luar. Dahulunya Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah ini dikenali dengan nama Templerkai (Air Terjun Sakai). Air terjun ini merupakan lokasi perkelahan yang menarik dan menjadi daya tarikan bagi penduduk setempat serta pengunjung dari luar. Terletak di dalam kawasan perkampungan orang Asli Hulu Melaka iaitu lebih kurang 6km perjalanan dari simpang masuk ke perkampungan tersebut. Air yang berwap dan suhu yang amat sejuk sekali membuatkan rasa ingin mengunjungi lagi ke situ untuk bermandi manda terutamanya ketika musim panas. Pelbagai kemudahan asas telah di bangunkan oleh pihak berkuasa tempatan khususnya Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS).
      
      Kemudahan-kemudahan awam turut disediakan oleh pihak berkuasa tempatan seperti Parkir Awam, Bilik Persalinan, Tandas Awam, Ruang Riadah, Pondok, Ruang Niaga, Gerai dan Kiosk turut disediakan bagi memudahkan orang ramai yang berkunjung disitu, kalau dari Jalan Besar Kuala Lumpur - Tg Malim ke Air Terjun itu adalah dalam Jarak dalam 2 batu sahaja. Terdapat kemudahan jalan raya ke air terjun tersebut. Terdapat sebuah padang yang mana sesuai untuk aktiviti berkemah di hujung-hujung minggu yang kelihatan di gambar diatas khas kepada sesiapa yang berminat dalam mengadakan aktivi perkhemahan disini.


 

Sekeping Serendah

Sekeping Serendah adalah salah sebuah tempat percutian peribadi yang menarik dan unik serta lebih mendekatkan diri pada keindahan alam semulajadi. Sekeping Serendah terletak berhampiran sebuah pekan Serendah, mengambil masa kira-kira 40 minit dari bandar Kuala Lumpur. Laluan yang agar berliku serta melalui dua buah perkampungan Orang Asli.

Maklumat Lanjut Sekeping Serendah Hubungi :

Ms Ping
Tel : 012-324 6552 
Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.